Wittgensteinarkivet ved Universitetet i Bergen

Årsrapport for 1995
 

Innhold
(english version)

 

    Forord
    1 Sammendrag

    2 Målsetting og prosjektplan

    3 Styre, organisering og administrasjon

    4 Stillinger

    5 Internasjonalt samarbeid

          5.1 Brennerarkivet

          5.2 NOLA (Networking of Literary Archives)

          5.3 Wittgenstein Trustees

          5.4 Oxford University Press (OUP)

          5.5 Kildebibliotekene

          5.6 Text Encoding Initiative (TEI)

    6 Gjesteforskere og studenter

    7 Samarbeid med Forskningsprosjekter ved Universitetet i Bergen

    8 Systemutvikling og registreringsstandard

    9 Tekstarbeid

   10 Forskning, veiledning og internopplæring

   11 Publikasjoner

   12 Forelesninger og seminarinnlegg

   13 Reiser

   14 Gjesteforelesninger

   15 Arrangementer

   16 Innkjøp av utstyr

   17 Regnskap og budsjett

 

Forord Top

Det er et privilegium å få følge arbeidet til Wittgensteinarkivet ved Universitetet i Bergen på nært hold, både på grunn av det enestående arbeidet som der blir utført og på grunn av samarbeidet med en gruppe usedvanlig motiverte og dyktige medarbeidere. Espen S. Ore overtok som daglig leder i en seks-måneders periode mens Claus Huitfeldt fungerte som direktør av Humanistisk Datasenter. Det sier mye om Ores usedvanlige egenskaper at dette ikke medførte annet enn positive erfaringer for oss alle. Han har tidligere vært takket av styret, og jeg vil gjerne få gjenta vår takk for hans innsats her. Styret vil også få ønske velkommen de tre nye vitenskapelige tilsatte i 1995: Franz Hespe, Heinz Wilhelm Krüger og Angela Requate.

Men 1995 har også vært et sorgens år for alle medarbeidere ved Wittgensteinarkivet. Dr. Peter Philipp sa opp sin stilling som første Amanuensis fra 1. juni på grunn av sykdom og vendte tilbake til sitt hjem i Tyskland. Kort tid deretter fikk vi meldingen om hans tragiske død. Han er savnet av alle ved Wittgensteinarkivet.

I 1995 har Wittgensteinarkivet vært avhengig av velvillig støtte fra Det akademiske kollegium og Det historisk-filosofiske fakultet ved Universitetet i Bergen. Vi håper at de vil bli tilfreds med framgangen denne rapporten kan fortelle om. Wittgensteinarkivet har også hatt glede av samarbeid med andre institusjoner og vi ser fram til at dette samarbeidet vil fortsette i kommende år. Fra første stund har Wittgensteinarkivet søkt et nært samarbeid med Wittgenstein Trustees. Deres positive holdning og moralske støtte har betydd mye for oss.
 
 

For Wittgensteinarkivets Styre:
Orm Øverland
Styreformann

Bergen, april 1996

1. Sammendrag Top

Wittgensteinarkivet er et delvis eksternt finansiert forskningsprosjekt ved Filosofisk institutt, Universitetet i Bergen. Prosjektet har sitt eget budsjett og sitt eget styre. Prosjektets formål er å produsere en maskinleselig versjon av Ludwig Wittgensteins Nachlaß. I samarbeid med Wittgenstein Trustees og Oxford University Press vil Wittgensteinarkivet publisere Nachlaß i transkripsjon såvel som i elektronisk faksimile.

Som vanlig var tilrettelegging av tekst Wittgensteinarkivets hovedaktivitet i 1995. Prosjektet fikk tre nye medarbeidere i perioden, og tekstarbeidet fikk dermed vesentlig mer ressurser enn tidligere. Målsettingene for transkripsjon og korrektur av tekst ble mer enn oppfylt dette året.

Av andre viktige aktiviteter i 1995 kan fremheves veiledning av nye medarbeidere, forberedelser til publisering av transkripsjoner via elektronisk nettverk, medvirkning i OUPs arbeid med ferdigstilling av en prototyp av den elektroniske faksimilen og presentasjon av prosjektet på Wittgenstein-Symposiet i Kirchberg i Østerrike.

Prosjektet driver en utstrakt utadrettet virksomhet. Utenlandske gjesteforskere ved Wittgensteinarkivet bidrar med forskning, forelesninger og veiledning i betydelig omfang.


2. Målsetting og prosjektplan Top

Hovedmålsettingen til Wittgensteinarkivet (WAB) er å tilrettelegge og publisere Wittgensteins Nachlass i elektronisk form. Arbeidet med tilrettelegging av tekst har derfor alltid vært selve grunnaktiviteten ved prosjektet, og styrer all annen virksomhet.

I arbeidsplanen for 1995 var det forøvrig pekt ut fem områder som særlig høyt prioriterte:

  • veiledning av nye medarbeidere
  • publisering av transkripsjoner via elektroniske nettverk
  • medvirkning i OUPs arbeid med ferdigstilling av en prototyp av den elektroniske faksimilen
  • presentasjon av Wittgensteinarkivet på Wittgenstein-Symposiet i Kirchberg i Østerrike
  • finansiering av videre drift

 

3. Styre, organisering og administrasjon Top

Wittgensteinarkivet hadde samme styre i 1995 som i 1994. Det ble avholdt to styremøter i perioden - 16.01.95 og 03.11.95.

I styremøte 16.01. ble Claus Huitfeldt innvilget permisjon for å fungere som daglig leder ved Humanistisk Datasenter i perioden 15.02.-20.08.95.

I samme periode vikarierte førstekonsulent Espen S. Ore fra Humanistisk Datasenter som daglig leder ved Wittgensteinarkivet.

Pr 31.12.95 angikk ca. 43% av innførslene i brevjournalen prosjekt- og universitetsinterne forhold, ca. 5% kontakter i Norge og 52% utenlandske kontakter. Av de sistnevnte utgjorde 21% kontakt med faste samarbeidspartnere. Bortsett fra at en som i 1994 har hatt en høy andel universitetsinterne saker tyder dette på at fordelingen av det administrative arbeidet er i samsvar med tidligere år.


4. Stillinger Top

Peter Cripps fikk utvidet sin stilling fra 50 til 80% i hele 1995. Franz Hespe, Angela Requate og Heinz Wilhelm Krüger ble tilsatt i forskerstillinger f.o.m. 01.05.95. Peter Philipp sa opp sin stilling som førsteamanuensis f.o.m. 01.06.95.

I perioden 01.01.-31.12.95 har 9 personer vært ansatt ved Wittgensteinarkivet:

* Peter Cripps, førstekonsulent, 80%, 10 månedsverk

* Franz Hespe, forsker, 100%, 8 månedsverk (fra 01.05.95)

* Claus Huitfeldt, førsteamanuensis, 100%, 6 månedsverk, (daglig leder, permisjon 15.02.-20.08.95)

* Heinz Wilhelm Krüger, forsker, 100%, 8 månedsverk (fra 01.05.95)

* Espen S. Ore, daglig leder, 100%, 6 månedsverk, (15.02.-20.08.)

* Peter Philipp, førsteamanuensis, 100%, 5 månedsverk (til 31.05.95)

* Alois Pichler, stipendiat, 100%, 12 månedsverk

* Angela Requate, forsker, 100%, 8 månedsverk (fra 01.05.95)

* Maria Sollohub, førstekonsulent, 100%, 12 månedsverk

Dette utgjør totalt 75 månedsverk eller 6,2 årsverk, mot planlagt 6,9 årsverk. Fordelingen av arbeidstiden var som følger: Av forskningsdelen av de vitenskapelige stillingene på ialt 1 årsverk ble det tatt ut ca. 0,6 årsverk, slik at 5,6 årsverk utgjorde rent prosjektarbeid, som fordelte seg som følger: 0,7 årsverk til intern kompetanseoppbygging, 0,9 årsverk til formidling og annen utadrettet virksomhet, 1,2 årsverk til administrasjon og 2,8 årsverk til tekstarbeid.

5. Internasjonalt samarbeid Top

5.1 Brennerarkivet

Ilse Somavilla ved Brennerarkivet ved Universitetet i Innsbruck har begynt med transkripsjon av det såkalte Koder-materialet 1 i samsvar med MECS-WIT. Wittgensteinarkivet mottok kopi av transkripsjonen ved årets slutt. Somavilla har søkt midler til et gjesteforskeropphold ved Wittgensteinarkivet i løpet av 1996. Både Brennerarkivet og Wittgensteinarkivet var godt representert ved Wittgenstein-Symposiet i Østerrike i august.

5.2 NOLA (Networking of Literary Archives)

De etablerte samarbeidsforbindelsene mellom Wittgensteinarkivet, Brennerarkivet og Oxford Text Archive dannet grunnlag for en større EU-søknad (med andre engelske, svenske og østerriske samarbeidspartnere). Selv om det foreslåtte prosjektet, NOLA (Networking of Literary Archives), ligger utenfor Wittgensteinarkivets kjernearbeidsområde, vil en innvilging av søknaden være av stor betydning for både Wittgensteinarkivet og Humanistisk Datasenter (prosjektets koordinator).

5.3 Wittgenstein Trustees

I løpet av 1995 har Trustees som vanlig blitt holdt informert om Wittgensteinarkivets aktiviteter. Trustees hadde et møte i Oxford 21.10.95, og det ble sendt en kort prosjektrapport til hver av Trustees på forhånd. På møtet sluttet Trustees seg til et forslag om publisering av et par mindre tekster via elektroniske nettverk.

5.4 Oxford University Press (OUP)

Arbeidet med prototypen til den elektroniske faksimilen er forsinket. Det er bestemt å gå tilbake til den opprinnelige planen om å bruke Photo-CD for å produsere bildene til faksimilen.

Bilder produsert av Trinity College Library ble overført fra OUP til Wittgensteinarkivet i juni, og noen av disse bildene ble tatt i bruk under demonstrasjonene ved Wittgenstein-Symposiet i Kirchberg.

Det ble holdt møte mellom Wittgensteinarkivet og OUP 08.08.95. I en pressemelding fra OUP som ble offentliggjort under en pressekonferanse i Wien 11.08. og ved Wittgenstein-Symposiet i Kirchberg 13.-20.08. blir publiseringen av faksimilen annonsert til våren 1997.

5.5 Kildebibliotekene

Samarbeidet med kildebibliotekene (Bodleian Library, Trinity College Library, Austrian National Library og Bertrand Russell Archives) har tidligere stort sett dreid seg om hjelp til konsultasjon av originalmaterialet for korrekturlesing, dels ved kjøp av mikrofilmkopier, dels ved at Wittgensteinarkivets medarbeidere har besøkt institusjonene. I inneværende periode har det ikke vært foretatt slike besøk.

Med en medarbeider ved ett av bibliotekene, nemlig John Smith ved Trinity College Library, har det også vært utveksling av informasjon om Nachlass, katalogiseringsarbeid etc. Denne utvekslingen har fortsatt inneværende periode. I tillegg ble det opprettet kontakt med Bertrand Russell Archives ved McMasters University i Kanada i forbindelse med Michael Biggs planlagte publikasjon av typoskript nr. 201.

5.6 Text Encoding Initiative (TEI)

David Barnard fra TEIs styringsgruppe var i Bergen i begynnelsen av oktober, i forbindelse med planleggingen av NOLA (se 5.2).

TEI støtter prosjektet og ønsker å opprette en egen arbeidsgruppe i TEI tilknyttet NOLA. Lou Burnard, en av redaktørene for TEI Guidelines, er også leder av Oxford Text Archive, og dermed i nær kontakt både med NOLA som prosjekt og Wittgensteinarkivet som institutsjon.

Ansatte ved Wittgensteinarkivet deltok i TEI-seminarer i Tyskland og Nederland i november 1995 (se 13).
 
 

6. Gjesteforskere og studenter Top

I 1995 har Wittgensteinarkivet hatt 7 utenlandske gjesteforskere med opphold på tilsammen 10 uker:

- Peter Clemens Kjærgaard, Aarhus, 23.01.-27.01.95

- Dr. Leszek Koczanowicz, Wroclaw, 07.06.-27.06.95

- Titiana Lana, Milano, 22.06.-30.06.95

        - Dr. Antonia Soulez, Paris, 22.08.-29.08.95

        - W.L.A van der Bleek, Amsterdam, 31.08.95

        - Professor H.E. Mason, Minnesota, 31.08.-13.09.95

        - Peter K. Westergaard, København, 16.10.-26.10.95

ERASMUS-student Sascha Djuric fra Regensburg var ved Wittgensteinarkivet fra 01.09.94 til juni 1995.
 

7. Samarbeid med forskningsprosjekter ved Universitetet i Bergen Top

NAIL-prosjektet (Norwegian-American Immigrant Letters) har som målsetting å tilrettelegge norske immigrantbrev fra Amerika for publisering i elektronisk form. I 1994 ble det gjennomført et pilotprosjekt der en benyttet kodesystem og programvare fra Witgensteinarkivet. Initiativtakerne kunne av kapasitetshensyn ikke arbeide videre med prosjektet i 1995, men det ble arbeidet med søknader om støtte til videre arbeid fra 1996.

Arbeidet med koding av arabiske tekster ved Senter for Midt-Østen og Islamske Studier har fortsatt i 1995. Prosjektet er av faglige grunner interessant, men av mangel på ressurser har Wittgensteinarkivets bidrag i 1995 måttet begrenses til konsultasjoner av mindre omfang. Prosjektet har søkt om midler for 1996.
 
 

8. Systemutvikling og registreringsstandard Top

Det er utført ordinært vedlikehold av MECS systemprogramvare i forbindelse med tekstarbeidet.

I forbindelse med Kirchberg-Symposiet ble det utarbeidet rutiner for å presentere transkripsjoner i Folio Views version 3 for Windows og for integrering av grafikk i søkbare dokumenter. Dette arbeidet ble utført av Ore.
 
 

9. Tekstarbeid Top

Wittgensteinarkivet fikk 3 nye medarbeidere i forskerstillinger i mai 1995. Mye tid ble brukt til grundig opplæring i den første perioden etter ansettelsen. Pr. 31.12.95 var tallene for tekstarbeid i perioden som følger:

        Sider transkribert 1672

        Sider korrekturlest 960

Ifølge fremdriftsplanen skulle det transkriberes 1630 sider og korrigeres 860 sider iløpet av 1995.
 
 

10. Forskning, veiledning og internopplæring Top

Pichler publiserte i perioden et større forarbeid til sin doktoravhandling. Pichlers veileder er professor Kjell S. Johannessen. Han har også mottatt uformell veiledning fra Claus Huitfeldt.

Cripps, Pichler og Sollohub har alle deltatt i en betydelig mengde veiledningsarbeid knyttet til de 3 nye forskerstillingene. En innføringshåndbok ble laget som vil kunne brukes til introduksjon av nye medarbeidere også i fremtiden.

Huitfeldt og Ore veiledet ERASMUS-student Sascha Djuric.
 
 

11. Publikasjoner Top

The Wittgenstein Archives at the University of Bergen: Project Report 1990-1993 and Critical Evaluation, i Skriftserie fra Wittgensteinarkivet ved Universitetet i Bergen Nr. 9, 1995

The Wittgenstein Archives at the University of Bergen: Annual Report 1994, i Skriftserie fra Wittgensteinarkivet ved Universitetet i Bergen Nr. 10, 1995

Franz Hespe: "Praktische Rationalität oder Freiheitsgesetz. Begründungsprobleme rechtlicher und politischer Normen", i Culture and Value. Philosophy and the Cultural Sciences, Papers of the 18th International Wittgenstein Symposium 13-20 August 1995, Kirchberg am Wechsel 1995

Franz Hespe: "Eigentum ist das Dasein der Freiheit, Rechtsbegründung bei Kant und Hegel" i Hegel-Jahrbuch 1993/94, Akademieverlag, Berlin 1995

Franz Hespe: "Recht, rechtliche Verbindlichkeit und ursprünglicher Kontrakt bei Kant", i Proceedings of the Eighth International Kant Congress, edited by Hoke Robinson, Volume II, Part 2, 773-384, Eighth International Kant Congress, Memphis 1995

Claus Huitfeldt: "Wittgenstein's Nachlaß revisited", Culture and Value. Philosophy and the Cultural Sciences, Papers of the 18th International Wittgenstein Symposium 13-20 August 1995, Kirchberg am Wechsel 1995

Claus Huitfeldt: "Multi-Dimensional Texts in a One-Dimensional Medium", i Computers and the Humanities 28: 235-241, Kluwer Academic Publishers,1995 (tidligere trykt i Wittgensteinarkivets skriftserie)

Heinz Wilhelm Krüger: "Eine folgenreiche Bermerkung. Anmerkungen zu Wittgensteins Regelbegriff in den Quellen von Philosophische Untersuchungen 54", i Culture and Value. Philosophy and the Cultural Sciences, Papers of the 18th International Wittgenstein Symposium 13-20 August 1995, Kirchberg am Wechsel 1995

Alois Pichler: Untersuchungen zu Wittgensteins Nachlaß, i Skriftserie fra Wittgensteinarkivet ved Universitetet i Bergen Nr. 8, 1994

Alois Pichler: "Transcriptions, Texts and Interpretation", i Culture and Value. Philosophy and the Cultural Sciences, Papers of the 18th International Wittgenstein Symposium 13-20 August 1995, Kirchberg am Wechsel 1995

Alois Pichler: "Advantages of a Machine-Readable Version of Wittgenstein's Nachlaß", i Culture and Value. Philosophy and the Cultural Sciences, Papers of the 18th International Wittgenstein Symposium 13-20 August 1995, Kirchberg am Wechsel 1995

Angela Requate: Die Logik der Moralität in Hegels "Philosophie des Rechts", Junghans Verlag, Cuxhaven/Dartford 1995

Maria Sollohub: "The Wittgenstein Archives at the University of Bergen", i Computers and Texts, Nr. 8, Oxford 1994
 
 

12. Forelesninger og seminarinnlegg Top

Espen Ore: presentasjon av Wittgensteinarkivet ved Akademika (universitetsbokhandelen i Oslo); 04.04.95

Peter Cripps: presentasjon av Wittgensteinarkivet ved Kierkegaard Senter, København; 15.06.95

Wittgensteinarkivet var godt representert ved Wittgensteinsymposiet i Østerrike (18th International Wittgenstein Symposium, Kirchberg am Wechsel, 13.-20.08.95). Cripps, Huitfeldt, Krüger, Ore, Pichler og Sollohub var alle involvert i de mange forberedelsene til konferansen, hvor demonstrasjoner og foredrag ble holdt som følger: Claus Huitfeldt: foredrag "Wittgenstein's Nachlaß revisited", 17.08.95

Alois Pichler: foredrag "Advantages of a Machine-Readable Version of Wittgenstein's Nachlaß", 17.08.95

Maria Sollohub: foredrag "Possibilities and Perspectives: a Demonstration", 17.08.95.

Heinz Wilhelm Krüger: foredrag "Eine folgenreiche Bermerkung. Anmerkungen zu Wittgenstein's Regelbegriff in den Quellen von Philosophische Untersuchungen 54", 18.08.95

Alois Pichler: foredrag "Transcriptions, Texts and Interpretation", 19.08.95

Cripps, Huitfeldt, Ore, Pichler, Sollohub: demonstrasjon av Wittgensteinarkivets arbeid, 12.08.-19.08.95

Franz Hespe: "Praktische Rationalität oder Freiheitsgesetz. Begründungsprobleme rechtlicher und politischer Normen", lokalt seminar 17.10.95

Angela Requate: "A Pragmatist Approach to R.G. Collingwood: Philosophy of History as Experimentalism", lokalt seminar 24.10.95

Maria Sollohub: presentasjon av Wittgensteinarkivet for studenter ved Filosofisk Institutt, UiB; 26.10.95

Franz Hespe: "Hegels Jenaer politische Philosophie", lokalt seminar 31.10.95

Heinz Wilhelm Krüger: "Eine folgenreiche Bermerkung. Anmerkungen zu Wittgenstein's Regelbegriff in den Quellen von Philosophische Untersuchungen 54", lokalt seminar 07.11.95

Claus Huitfeldt: "Transcendental Arguments Briefly Revisited", lokalt seminar 05.12.95.

Claus Huitfeldt: Foredrag ved møte i nettverk for elektronisk publisering av norrøne middelalderdokument, Bergen 10.12.95.
 
 

13. Reiser Top

Espen Ore: Oslo, 04.04.95; deltakelse i seminar om elektronisk publisering, arrangert av Akademika (universitetsbokhandelen i Oslo).

Alois Pichler: Skjolden, 09.05.-14.05.95; deltakelse i Skjolden-seminaret.

Peter Cripps: København, 13.06.-18.06.95; deltakelse i seminar om "Multi-Dimensional Concordance Analysis" ledet av Alastair McKinnon ved Kierkegaard Senter.

Espen Ore: Santa Barbara, 11.07.-15.07.95; deltakelse i ALLC/ACH-konferansen, medlem av programkomiteen (finansiert av Humanistisk Datasenter)

Claus Huitfeldt og Espen Ore: London, 08.08.95; møte med Andrew Rosenheim og Arianne Burnette, Oxford University Press.

Cripps, Huitfeldt, Ore, Pichler, Sollohub, Krüger: Kirchberg am Wechsel, 12.08.-19.08.95; deltakelse i "18th International Wittgenstein Symposium".

Claus Huitfeldt: Stockholm, 26.08.-01.09.95; deltakelse i "Skill and Technology" sommerskole arrangert av Diaolog-gruppen.

Franz Hespe: Tübingen, november; deltagelse i TEI workshop.

Peter Cripps og Maria Sollohub: Groningen, november; deltagelse i TEI workshop.
 
 

14. Gjesteforelesninger Top
27.09.95  Professor Jerzy Perzanowski, Copernicus University of Torun (i samarbeid med Filosofisk Institutt): Reasons and Causes
28.09.95 Professor Jerzy Perzanowski, Copernicus University of Torun (i samarbeid med Filosofisk Institutt): What is Non-Fregean in the Semantics of Wittgenstein's Tractatus and Why?
09.10.95 Professor Allan Janik, Brenner-Archiv, Universität Innsbruck: Wittgenstein's Conception of Philosophy and Its Origin in Heinrich Hertz's Philosophy of Physics

 

15. Arrangementer Top

Det ble gitt en presentasjon av Wittgensteinarkivet 09.05.95 (Huitfeldt, Pichler, Sollohub) med lunsj og omvisning for deltakere ved Skjolden-seminaret.

Møte i NOLA (Networking of Literary Archives) 06.10.95 ble arrangert i samarbeid med Humanistisk Datasenter og med økonomisk støtte fra Internasjonalt Kontor.

Huitfeldt er medlem av den lokale arrangementskomiteen for ACH-ALLC, Bergen juni 1996. Ore, nå tilbake ved Humanistisk Datasenter, er leder av samme arrangementskomite.

Huitfeldt er medlem av programkomiteen for "Digital Resources for the Humanities", Oxford juli 1996.
 
 

16. Innkjøp av utstyr Top

Det ble kjøpt inn følgende edb-utstyr i 1995:

3 Dell Pentium PCer, 1 Mac Power PC med PC kort, 1 Dell Latitude XP (bærbar), 1 HP Laserskriver
 
 

17. Regnskap og budsjett Top

På grunn av sen tilsetting i forskerstillingene ble det overført drøyt 800.000 kr fra 1994 til 1995. I tillegg har prosjektet mottatt støtte fra HF-fakultetet og Det akademiske kollegium på tilsammen knapt kr.1,6 mill. Det totale budsjettet for 1995 ble ca. kr. 2,4 mill., hvorav kr. 460 000 ble overført til 1996.
 
 

For Wittgensteinarkivet ved Universitetet i Bergen:
Orm Øverland

Prosjektstyrets leder

Claus Huitfeldt
Daglig leder

1 Se Johannes Koder: "Verzeichnis der Schriften Ludwig Wittgensteins im Nachlaß Rudolf und Elisabeth Koder" i Mitteilungen aus dem Brenner-Archiv, Nr. 12, Innsbruck 1993.



  The Wittgenstein Archives at the University of Bergen
Annual Report 1995
 

Contents
(norsk versjon)

 
 

     Preface
     1 Summary

     2 Objectives and Project Plan

     3 The Board, Organisation and Administration

     4 Positions

     5 International Cooperation

           5.1 The Brenner Archives

           5.2 NOLA (Networking of Literary Archives)

           5.3 The Wittgenstein Trustees

           5.4 Oxford University Press (OUP)

           5.5 Source Libraries

           5.6 Text Encoding Initiative (TEI)

     6 Visiting Researchers and Students

     7 Cooperation with research projects at the University of Bergen

     8 System Development and Registration Standard

     9 Text Work

   10 Research, Supervision and Internal Training

   11 Publications

   12 Lectures and Seminar Talks

   13 International Visits

   14 Guest Lectures

   15 Events

   16 New Equipment

   17 Accounts

 
 
 

Preface Top
 

It is a privilege to be associated with the Wittgenstein Archives at the University of Bergen, both because of the remarkable achievements of the project and because of the great people who have made these achievements possible. For six months of 1995, Espen S. Ore stepped in as project director during Claus Huitfeldt’s temporary absence while he functioned as director of the Norwegian Computing Centre for the Humanities. Mr. Ore did a fine job and I would like to repeat here in writing that the Board is very grateful for the manner in which he took on this responsibility and for the manner in which he executed it. The Board is also happy to welcome three new scholars: Franz Hespe, Heinz Wilhelm Krüger, and Angela Requate. Their contributions are very much appreciated.

However, 1995 was also a sad year for all at The Wittgenstein Archives. Dr. Peter Philipp resigned from his position as senior lecturer on 1st June and returned to Germany. Shortly thereafter we received the news of his tragic death. He is missed by all his colleagues.

In 1995 The Wittgenstein Archives has depended on the generous support of the Academic Senate and the Faculty of Arts of the University of Bergen. We hope they will find reason for satisfaction in this report. The Wittgenstein Archives has also enjoyed cooperation with other institutions and we look forward to continuing this cooperation in the future. From the very beginning, The Wittgenstein Archives has sought close ties with the Wittgenstein Trustees. Their encouragement and strong moral support has been essential to the success of our work.
 
 

For the Board of the Wittgenstein Archives:
Orm Øverland
Chairman of the Board

Bergen, April 1996

 
 
 
 

1. Summary Top

The Wittgenstein Archives is a research project at the Department of Philosophy at the University of Bergen, with its own budget and Board. Its objective is to produce a machine-readable version of Ludwig Wittgenstein's philosophical writings. In cooperation with the Wittgenstein Trustees and Oxford University Press, The Wittgenstein Archives plans to publish both a facsimile version and transcriptions of the Nachlaß in machine-readable form.

Text preparation represented the main activity of The Wittgenstein Archives in 1995. Three new employees joined the project in the course of the year and provided vital additional resources to the work of text preparation. The targets for transcription and proof-reading were more than fulfilled this year.

Other activities in 1995 which received attention include the training of new employees, the preparation for publication of transcriptions via electronic network, cooperation with Oxford University Press on the preparation of a prototype of the electronic facsimile, and a presentation of The Wittgenstein Archives at the Wittgenstein Symposium in Kirchberg, Austria.

The Wittgenstein Archives is externally oriented to a high degree, with lectures, publications and international cooperation. Foreign visiting scholars at The Wittgenstein Archives contribute to research, lectures and supervision activities.
 
 

2. Objectives and Project Plan Top

The Wittgenstein Archives' main objective is to prepare and publish Wittgenstein's Nachlaß in electronic form. The preparation of text is therefore the core activity of the project and steers all other aspects.

In the project plan for 1995 five other areas were indicated as high priority: - the training of new employees

  • the publishing of transcriptions via electronic network
  • cooperation with Oxford University Press in the completion of a prototype of the electronic facsimile
  • the presentation of The Wittgenstein Archives at the Wittgenstein Symposium in Kirchberg, Austria
  • funding for the rest of the project
     
     
3. The Board, Organisation and Administration Top

The Wittgenstein Archives had the same Board in 1995 as in 1994. Two Board meetings were held on 16.01.95 and 03.11.95.

At the Board meeting of 16.01.95, Claus Huitfeldt was given leave of absence in order to function as director of the Norwegian Computing Centre for the Humanities in the period 15.02.-20.08.95. During this period senior executive officer Espen S. Ore from the Norwegian Computing Centre for the Humanities took over the temporary position of leader of The Wittgenstein Archives.

The appointment process of new employees took up a considerable amount of the administrative work time in 1995.

As of 31.12.95 the correspondence journal showed 43% of its entries to be project and/or university related, approximately 5% related to contacts in Norway and 52% to foreign contacts. Of the latter, 21% involved contact with established cooperative partners. Apart from the fact that, as in 1994, there was a large amount of internal university correspondence, the distribution of administrative work corresponded to previous years.
 
 

4. Positions Top

Peter Cripps extended his position from 50 to 80% for the whole of 1995. Franz Hespe, Angela Requate and Heinz Wilhelm Krüger were employed in research positions from 01.05.95, while Peter Philipp resigned from his position as senior lecturer from 01.06.95.

Nine people were employed at The Wittgenstein Archives in the period 01.01.-31.12.95:

* Peter Cripps, senior executive officer, 80%, 10 work months

* Franz Hespe, researcher, 100%, 8 work months (from 01.05.95)

* Claus Huitfeldt, associate professor, 100%, 6 work months (project director, leave of absence 15.02.-20.08.95)

* Heinz Wilhelm Krüger, researcher, 100%, 8 work months (from 01.05.95)

* Espen S. Ore, project leader, 100%, 6 work months (15.02.-20.08.)

* Peter Philipp, associate professor, 100%, 5 work months (until 31.05.95)

* Alois Pichler, research fellow, 100%, 12 work months

* Angela Requate, researcher, 100%, 8 work months (from 01.05.95)

* Maria Sollohub, senior executive officer, 100%, 12 work months
 

This accounts for a total of 75 work months or 6.2 man years, as compared to the planned 6.9 man years. The distribution of work time was as follows: Of the 1 year of research time allocated to the academic positions, approximately 0.6 was used. Thus 5.6 man years went directly towards project work, distributed as follows: 0.7 man years to internal training, 0.9 man years to external affairs, 1.2 man years to administration and 2.8 man years to text work.
 
 

5. International Cooperation Top

5.1 The Brenner Archives

Ilse Somavilla at the Brenner Archives at the University of Innsbruck began to transcribe the so-called Koder material 2 according to MECS-WIT. The Wittgenstein Archives received a copy of the transcription towards the end of the year. Somavilla has applied for funding for a research visit to The Wittgenstein Archives during 1996. Both the Brenner Archives and The Wittgenstein Archives were well represented at the Wittgenstein Symposium in Austria in August.

5.2 NOLA (Networking of Literary Archives)

The established cooperation links between The Wittgenstein Archives, the Brenner Archives and Oxford Text Archive provided the foundation for a larger EU application (together with other English, Swedish and Austrian cooperative partners). Although the suggested project, NOLA (Networking of Literary Archives) lies outside the core activities of The Wittgenstein Archives, a successful application would be of great significance for both The Wittgenstein Archives and the Norwegian Computing Centre for the Humanities (the coordinating institution for the project).

5.3 The Wittgenstein Trustees

The Wittgenstein Trustees have been kept informed of the activities of The Wittgenstein Archives throughout 1995. The Trustees had a meeting in Oxford 21.10.95 and a short project report was sent to each of them beforehand. At the meeting the Trustees agreed that The Wittgenstein Archives publish a couple of text samples via electronic network.

5.4 Oxford University Press (OUP)

Work with the prototype of the electronic facsimile is behind schedule. It has been decided to return to the original plan of using Photo-CD to produce the images for the facsimile.

Images produced by Trinity College Library were sent by OUP to The Wittgenstein Archives in June and a number of these pictures were used during the demonstrations at the Wittgenstein Symposium in Kirchberg in August.

A meeting between The Wittgenstein Archives and OUP was held on 08.08.95. A press release from OUP announced the publication date for the facsimile as spring 1997. This was made public during a press conference in Vienna on 11.08.95 and at the Wittgenstein Symposium in Kirchberg (13.-20.08.95).

5.5 Source Libraries

Cooperation with the source libraries (Bodleian Library, Trinity College Library, the Austrian National Library and the Bertrand Russell Archives) has previously involved their assistance in consulting original material for proof-reading purposes, the purchase of microfilms, and visits to the libraries by staff members of The Wittgenstein Archives. No such visits were undertaken in 1995.

There has however been a continued exchange of Nachlaß information, cataloguing etc. with John Smith at Trinity College Library. In addition, contact was established with the Bertrand Russell Archives at McMasters University in Canada in connection with Michael Biggs' planned publication of typescript no. 201.

5.6 Text Encoding Initiative (TEI)

David Barnard from TEI's steering group was in Bergen at the beginning of October to contribute to the planning of NOLA (see 5.2).

TEI supports the project and wishes to establish a work group in TEI linked to NOLA. Lou Burnard, one of the editors of the TEI Guidelines, is also leader of the Oxford Text Archive and thus in close contact with both NOLA as a project and The Wittgenstein Archives as an institution.

Employees of The Wittgenstein Archives took part in TEI seminars in Germany and The Netherlands in November 1995 (see 13).
 
 

6. Visiting Researchers and Students Top

The Wittgenstein Archives received 7 foreign visiting researchers during 1995, for a total of 10 weeks:

- Peter Clemens Kjærgaard, Aarhus, 23.01.-27.01.95

- Dr. Leszek Koczanowicz, Wroclaw, 07.06.-27.06.95

- Titiana Lana, Milano, 22.06.-30.06.95

        - Dr. Antonia Soulez, Paris, 22.08.-29.08.95

        - W.L.A van der Bleek, Amsterdam, 31.08.95

        - Professor H.E. Mason, Minnesota, 31.08.-13.09.95

        - Peter K. Westergaard, Copenhagen, 16.10.-26.10.95

ERASMUS student Sascha Djuric from Regensburg was at The Wittgenstein Archives from 01.09.94 until June 1995.
 
 

7. Cooperation with other research projects at the University of Bergen Top

The aim of the NAIL project (Norwegian-American Immigrant Letters) is to prepare Norwegian immigrant letters from America for publication in electronic form. A pilot project was carried out in 1994 in which The Wittgenstein Archives' encoding system and software were applied. There was no available capacity to continue with the project in 1995, but applications for the funding of further work in 1996 have been submitted.

Work with the encoding of Arabic texts at the Section for Middle Eastern and Islamic Studies has continued in 1995. The project is of interest to The Wittgenstein Archives but due to lack of resources The Archives' project in 1995, but applications for the funding contribution in 1995 has been limited to consultation. The project has applied for funding in 1996.
 
 

8. System Development and Registration Standard Top

Routine maintenance of the registration standard and MECS software was carried out during 1995.

In connection with the Kirchberg Symposium a considerable amount of work went into developing routines for presenting transcriptions in Folio Views version 3 for Windows and for integrating graphics into searchable documents. This work was carried out by Ore.
 
 

9. Text Work Top

The Wittgenstein Archives appointed three new employees to research positions in May 1995. Much time was spent on training in the first months of employment. By the end of 1995, the figures for text work were as follows:

Pages transcribed 1672
Pages proof-read 960

According to the project plan the targets for 1995 were 1630 pages of transcription and 860 pages of proof-reading. These targets were achieved.
 
 

10. Research, Supervision and Internal Training Top

Pichler published a preliminary work in connection with his thesis. His supervisor is Professor Kjell S. Johannessen, while he also receives informal advice and supervision from Claus Huitfeldt.

Cripps, Pichler and Sollohub were responsible for the internal training of the three new researchers. An introductory handbook was prepared and will be able to be put to good use in the future.

Huitfeldt and Ore provided supervision for ERASMUS student Sascha Djuric.
 
 

11. Publications Top

The Wittgenstein Archives at the University of Bergen: Project Report 1990-1993 and Critical Evaluation, in Working Papers from The Wittgenstein Archives at the University of Bergen, No. 9, 1995.

The Wittgenstein Archives at the University of Bergen: Annual Report 1994, in Working Papers from The Wittgenstein Archives at the University of Bergen, No. 10, 1995.

Franz Hespe: "Praktische Rationalität oder Freiheitsgesetz. Begründungsprobleme rechtlicher und politischer Normen", in Culture and Value. Philosophy and the Cultural Sciences, Papers of the 18th International Wittgenstein Symposium 13-20 August 1995, Kirchberg am Wechsel 1995.

Franz Hespe: "Eigentum ist das Dasein der Freiheit, Rechtsbegründung bei Kant und Hegel" in Hegel-Jahrbuch 1993/94, Akademieverlag, Berlin 1995

Franz Hespe: "Recht, rechtliche Verbindlichkeit und ursprünglicher Kontrakt bei Kant", in Proceedings of the Eighth International Kant Congress, edited by Hoke Robinson, Volume II, Part 2, 773-384,

Eighth International Kant Congress, Memphis 1995

Claus Huitfeldt: "Wittgenstein's Nachlaß revisited", in Culture and Value. Philosophy and the Cultural Sciences, Papers of the 18th International Wittgenstein Symposium 13-20 August 1995, Kirchberg am Wechsel 1995.

Claus Huitfeldt: "Multi-Dimensional Texts in a One-Dimensional Medium", in Computers and the Humanities 28: 235-241, 1995. Kluwer Academic Publishers (previously published in Working Papers from The Wittgenstein Archives at the University of Bergen)

Heinz Wilhelm Krüger: "Eine folgenreiche Bermerkung. Anmerkungen zu Wittgenstein's Regelbegriff in den Quellen von Philosophische Untersuchungen 54", in Culture and Value. Philosophy and the Cultural Sciences, Papers of the 18th International Wittgenstein Symposium 13-20 August 1995, Kirchberg am Wechsel 1995.

Alois Pichler: Untersuchungen zu Wittgensteins Nachlaß, in Working Papers from The Wittgenstein Archives at the University of Bergen No. 8, 1994.

Alois Pichler: "Transcriptions, Texts and Interpretation", in Culture and Value. Philosophy and the Cultural Sciences, Papers of the 18th International Wittgenstein Symposium 13-20 August 1995, Kirchberg am Wechsel 1995.

Alois Pichler: "Advantages of a Machine-Readable Version of Wittgenstein's Nachlaß", in Culture and Value. Philosophy and the Cultural Sciences, Papers of the 18th International Wittgenstein Symposium 13-20 August 1995, Kirchberg am Wechsel 1995.

Angela Requate: Die Logik der Moralität in Hegels "Philosophie des Rechts", Junghans Verlag, Cuxhaven/Dartford 1995

Maria Sollohub: "The Wittgenstein Archives at the University of Bergen", Computers and Texts, No. 8, Oxford 1994.
 
 

12. Lectures and Seminar Talks Top

Espen S. Ore: presentation of The Wittgenstein Archives at Akademika (Oslo University bookshop); 04.04.95

Peter Cripps: presentation of The Wittgenstein Archives at the Kierkegaard Centre, Copenhagen; 15.06.95
 

The Wittgenstein Archives was well represented at the Wittgenstein Symposium in Austria (18th International Wittgenstein Symposium, Kirchberg am Wechsel, 13.-20.08.95). Cripps, Huitfeldt, Krüger, Ore, Pichler and Sollohub were all involved in the many preparations for the conference, where the following demonstrations and lectures were held: Claus Huitfeldt: lecture "Wittgenstein's Nachlaß revisited", 17.08.95

Alois Pichler: lecture "Advantages of a Machine-Readable Version of Wittgenstein's Nachlaß", 17.08.95

Maria Sollohub: lecture "Possibilities and Perspectives: a Demonstration", 17.08.95.

Heinz Wilhelm Krüger: lecture "Eine folgenreiche Bermerkung. Anmerkungen zu Wittgenstein's Regelbegriff in den Quellen von Philosophische Untersuchungen 54", 18.08.95

Alois Pichler: lecture "Transcriptions, Texts and Interpretation", 19.08.95

Cripps, Huitfeldt, Ore, Pichler, Sollohub: demonstration of the work of The Wittgenstein Archives, 12.08.-19.08.95

Franz Hespe: "Praktische Rationalität oder Freiheitsgesetz. Begründungsprobleme rechtlicher und politischer Normen", internal seminar 17.10.95

Angela Requate: "A Pragmatist Approach to R.G. Collingwood: Philosophy of History as Experimentalism", internal seminar 24.10.95

Maria Sollohub: presentation of The Wittgenstein Archives for students at the Department of Philosophy, University of Bergen; 26.10.95

Franz Hespe: "Hegels Jenaer politische Philosophie", internal seminar 31.10.95

Heinz Wilhelm Krüger: "Eine folgenreiche Bermerkung. Anmerkungen zu Wittgenstein's Regelbegriff in den Quellen von Philosophische Untersuchungen 54", internal seminar 07.11.95

Claus Huitfeldt: "Transcendental Arguments Briefly Revisited", internal seminar 05.12.95.

Claus Huitfeldt: Lecture at a meeting of the network for electronic publication of Norrøna documents from the Middle Ages, Bergen 10.12.95.
 
 

13. International Visits Top

Espen Ore: Oslo, 04.04.95; participation in a seminar on electronic publishing arranged by Akademika (Oslo University bookshop).

Alois Pichler: Skjolden, 09.05.-14.05.95; participation at the Skjolden Wittgenstein seminar.

Peter Cripps: Copenhagen, 13.06.-18.06.95; participation in a seminar on "Multi-Dimensional Concordance Analysis" led by Alastair McKinnon at the Kierkegaard Centre.

Espen Ore: Santa Barbara, 11.07.-15.07.95; participation in the ALLC/ACH conference, member of the programme committee (financed by the Norwegian Computing Centre for the Humanities)

Claus Huitfeldt and Espen Ore: London, 08.08.95; meeting with Andrew Rosenheim and Arianne Burnette, Oxford University Press.

Cripps, Huitfeldt, Ore, Pichler, Sollohub, Krüger: Kirchberg am Wechsel, 12.08.-19.08.95; participation at the "18th International Wittgenstein Symposium".

Claus Huitfeldt: Stockholm, 26.08.-01.09.95; participation in the "Skill and Technology" summer school organised by the Dialogue Group.

Franz Hespe: Tübingen, November; participation in a TEI workshop.

Peter Cripps og Maria Sollohub: Groningen, November; participation in a TEI workshop.
 
 

14. Guest Lectures Top
27.09.95 Professor Jerzy Perzanowski, Copernicus University of Torun (in cooperation with the Department of Philosophy): Reasons and Causes
28.09.95 Professor Jerzy Perzanowski, Copernicus University of Torun (in cooperation with the Department of Philosophy): What is Non-Fregean in the Semantics of Wittgenstein's Tractatus and Why?
09.10.95 Professor Allan Janik, Brenner-Archiv, Universität Innsbruck: Wittgenstein's Conception of Philosophy and Its Origin in Heinrich Hertz's Philosophy of Physics

  

15. Events Top

A presentation of The Wittgenstein Archives (Huitfeldt, Pichler, Sollohub), followed by lunch and a tour of the Archives, was held for participants at the Skjolden Wittgenstein seminar 09.05.95.

A meeting for NOLA (Networking of Literary Archives) was arranged in cooperation with the Norwegian Computing Centre for the Humanities and with the financial support of the University's Office for International Relations.

Huitfeldt is a member of the local organisation committee for the ACH-ALLC conference in Bergen in June 1996. Ore, now back at the Norwegian Computing Centre for the Humanities, is leader of this organisation committee.

Huitfeldt is a member of the programme committee for the "Digital Resources for the Humanities" conference in Oxford in July 1996.
 
 

16. New Equipment Top

The following computer equipment was purchased in 1995:

3 Dell Pentium PCs, 1 Mac Power PC with PC card, 1 Dell Latitude XP (portable), 1 HP Laser printer
 
 

17. Accounts Top

Due to late employment in the research positions, approximately NOK 800.000 was transferred from 1994 to 1995. In addition, the project has received financial support from the Faculty of Arts and the Academic Senate totalling NOK 1.6 million. The total budget for 1995 was NOK 2.4 million, of which NOK 460 000 was transferred to 1996.
 
 
 
 
 
 

For The Wittgenstein Archives at the University of Bergen:
Orm Øverland
Chairman of the Board


Claus Huitfeldt
Project leader

2 See Johannes Koder: "Verzeichnis der Schriften Ludwig Wittgensteins im Nachlaß Rudolf und Elisabeth Koder" in Mitteilungen aus dem Brenner-Archiv, No. 12, Innsbruck 1993.